WAT IS BOSCHBAL?

“BoschBal is een interactief dansfeest waarbij iedereen in groep of in koppel samen danst op swingende live balfolkmuziek. Voordat het 'bal' begint krijgt iedereen een uur gratis dansles, zodat niemand als muurbloempje achter blijft!”

De oorsprong van de gespeelde dansen - zoals wals, mazurka, Tovercirkel, Gigue, Scottishe, polka, an dro en bourree – ligt in de West-Europese tradities. De dansen die ooit een traditionele functie hadden (denk aan feestrituelen of het platmaken van de bodem in een nieuwe boerderij) worden nu  ingezet als hobby in de vrije tijd. De dansen hebben zich ontwikkeld tot een nieuwe dansstroom: balfolk. Er wordt gedanst  op een  ‘bal’ zoals we dat van het hof kennen: men vraagt elkaar ten dans, om te dansen op de dans die de band heeft aangekondigd. 

De parendansen uit het Balfolk repertoire lijken tegenwoordig echter meer op tango of salsa.
 Ook de muziek is niet meer traditioneel. De muzikanten hebben de tradities opgenomen in de huidige tijd en combineren oude instrumenten als doedelzakken, draailieren en fluiten met modern instrumentaria en muziekstromingen. Wel blijven de dansritmes in takt, zodat de dans voelbaar blijft.

Het balfolk fenomeen heeft zich in het begin van deze eeuw vanuit Frankrijk als een olievlek uitgespreid over de Benelux. In België is het zelfs een trend onder scholieren en studenten. Vanaf het jaar 2000 werd het onder de merknaam Boombal een nationaal fenomeen waar jong en oud samen dansen op de live balmuziek van jonge balgroepen die de alsmaar bloeiende scene in de loop der jaren heeft voortgebracht. 

In 2006 zag BoschBal het licht als het eerste grootschalige bal van Nederland in de Talent Factory. Deze oude scheepsschroeven fabriek diende als een prachtig industrieel decor met een groot dansoppervlak. Het eerste bal was meteen een succes, dus werd het initiatief tien edities voortgezet tot in 2008 de beschikbaarheid van de zaal wegviel.  

Na enkele omzwervingen als pop-up evenement tijdens Theaterfestival Boulevard, Koninginnedag en de Danscode!week, werd een nieuw onderdak gevonden in het modern verbouwde Atrium van De Muzerije. Een nieuwe locatie was moeilijk te vinden. Tot op heden heeft BoschBal nog geen onderkomen gevonden.